Rosetta en Philae

Geplaatst op woensdag 12 november 2014   |   8 reacties

Rosetta en Philae, dat klinkt een beetje als Romeo en Julia. Ook ruimteschip Rosetta en robot Philae moesten vandaan van elkaar scheiden. Philae is zojuist geland op komeet P67-Churyumov/Gerasimenko. Feest bij ESA!

17.08

Hoera! Philae is veilig geland! 500 miljoen kilometer verderop sprong vanmorgen een ruimterobot z’n schip uit. Net kregen we van dat schip, Rosetta, het signaal dat robot Philae veilig op komeet 67P-Churyumov/Gerasimenko is aangekomen. En dat is groot nieuws!

 

De eerste mens op de maan, dat was belangrijk. Maar vandaag was bijna even spannend, vonden de sterrenkundigen die in Duitsland nagelbijtend achter hun apparatuur zaten. Ze werken voor de ruimteorganisatie ESA. Het is voor het eerst dat ze van dichtbij een kijkje op een komeet kunnen nemen. En dat is heel bijzonder. Want van zo'n ruimtebrokstuk kunnen we leren hoe de aarde er héél lang geleden uit zag, in de tijd dat het zonnestelsel ontstond. Eigenlijk een soort tijdmachine, dus.

 

Wat kunnen we dan leren? Nou, bijvoorbeeld hoe het kan dat er op aarde water is. En waar eigenlijk het leven vandaan komt. Ooit sloegen er een hele hoop kometen in op aarde. Misschien brachten die wel speciale stofjes met zich mee waaruit de allereerste levende wezens ontstonden.

 

Philae gaat de komende maanden hapjes komeet testen en foto's maken. Alle gegevens stuurt-ie via Rosetta door naar de ESA. Na die paar maanden komt komeet 67P heel erg dicht bij de zon. Philae krijgt het dan zó warm, dat hij kapot gaat. Droevig, he? Ook daarin lijken Rosetta en Philae wel een beetje op Romeo en Julia.

Hai je zal me naam nooit weten zei op 17 juni 2015, 19:23:

Saai xD

Eekhoorn zei op 15 juni 2015, 15:00:

DOMI2015 zei op 4 juni 2015, 16:24:

Nikki zei op 5 maart 2015, 19:42:

mooi X'huilt' nee grapje het is oke

Anoniem zei op 14 november 2014, 17:44:

ik vind de filmpje grappig en het is cool dat Rosetta er op is geland!

Lola elvis zei op 14 november 2014, 16:35:

Leuk en heel mooi

Lol.nl zei op 13 november 2014, 16:37:

Ju Yeong zei op 12 november 2014, 19:23:

Ongelooflijk hoe die ene of andere ESA in Duitsland het is gelukt! Ik vind het echt cool. Maar toch is het niet echt mijn ding

Wat vind jij? Laat je reactie achter
Let op:
Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.
Plaats een Scoop
  • Test scoop 1
  • Test scoop 2
  • Test scoop 3
  • Test scoop 4
  • Test scoop 5
  • Test scoop 6
  • Test scoop 7
Spelletje spelen?
preview_image
Boom Boom Boom
Mop van de dag
Hoe maak je een vreetzak gek?
Sophie
Het antwoord is?
Poll
Voor wie ga jij juichen tijdens het EK?

Voor wie ga jij juichen tijdens het EK?

Total votes: 200